Uw kantoorruimtes flexibel met slim licht

Uw kantoorruimtes flexibel met slim licht

Veranderende eisen
Nu mensen terugkeren naar hun werkplekken op kantoor is het belangrijk om opnieuw te kijken naar de inrichting daarvan. Ervaringen aan de keukentafel hebben duidelijk gemaakt dat het echt uitmaakt of de werkplek goed is ingericht. Of de stoel goed is, het buro, en of de verlichting goed is geregeld.

Alleen is het niet helder wat er de komende tijd nodig zal zijn op de werkplek. Blijven we thuiswerken? Blijven we afstand houden op kantoor? Zo ja, hoe lang dan? Hoe zorgt u in deze veranderende tijden voor goede maar ook kosteneffectieve oplossingen? Het antwoord is: door uw ruimtes flexibel in te richten.

Flexibel
Nu kunnen tafels en stoelen eenvoudig worden verplaatst, maar met verlichting is het een ander verhaal. En verlichting is belangrijk. Slecht licht maakt mensen moe, humeurig en minder productief, en kan zelfs veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Daarnaast is er een wettelijke verplichting om te zorgen voor een goed verlichte werkplek.

Ouder
Veel oudere gebouwen hebben daarnaast verouderde verlichtingssystemen. Deze zijn duur in onderhoud en gebruik. En ze zijn niet flexibel in te zetten. Dat is een extra probleem als het een (semi)-openbare ruimte betreft. Want deze gebouwen zijn zowel werkplek als ontvangstruimte voor het publiek. Denk aan kerken, bibliotheken, wachtkamers, ziekenhuizen... Er moet een comfortabele prettige en productieve werkplek worden gecreërd en een veilige en goed verlichte plek om te bezoeken. Er moet aan steeds veranderende voorwaarden en regels worden voldaan rond Covid, en dat alles terwijl de kosten scherp in de gaten worden gehouden.

Automatisch
Slimme verlichtingssystemen kunnen deze problemen oplossen. Hoe zorg je dat een ruimte, na herinrichting, toch goed verlicht wordt? Door een goede lichtconfiguratie klaar te zetten voor alle lichtbronnen in een ruimte, en die te koppelen aan een schakelaar. Zodra het licht aan gaat wordt de ruimte automatisch optimaal verlicht.
Deze configuratie is flexibel, en er kunnen er meer worden klaar gezet. Door het bieden van een paar keuzeopties ('werken', 'cursus','vergadering') kan de ruimte flexibel gebruikt worden, met een goede lichtkwaliteit in iedere situatie.

Eenvoudig
De aanleg van zo'n systeem vergt geen dure upgrades of uitgebreide verbouwwerkzaamheden. Een modern smart lighting systeem is heel eenvoudig te installeren en te gebruiken. Een aantal kleine controllers worden bij uw lampen geplaatst. Deze zullen vervolgens draadloos (bluetooth) contact maken met elkaar en de bijbehorende App op uw telefoon.

Gebruiksvriendelijk
Met deze (gebruiksvriendelijke) app geeft u uw lampen instructies. Verandert het gebruik van de ruimte dan past u de verlichting aan aan de nieuwe situatie. Er kunnen eenvoudig lampen aan worden toegevoegd, of eruit worden verwijderd. U kunt sensoren plaatsen voor aanwezigheid ( geen mensen = minimaal licht), of voor daglicht ( de verlichting zal dan alleen branden als het nodig is). Een timer kan het licht aanpassen aan de werktijden.
Het daarnaast instellen van circadiaanse ritmes (het aanpassen van de lichtkleur en lichtsterkte gedurende de dag) kan het welzijn en productiviteit van mensen nog verhogen.

Smart
Samengevat is het dus zo dat het verlichten van gebouwen, ook oudere of monumentale, eenvoudig, zonder risico, en met de bestaande lampen, kan worden geautomatiseerd. Hiermee lost u een aantal problemen tegelijkertijd op; de kwaliteit van het licht is geborgd, uw ruimtes kunnen voortaan flexibel worden verlicht en er branden straks alleen nog lampen waar en wanneer het nodig is. Dat bespaart kosten.

Er zijn een aantal deze systemen. Wij hebben al jaren hele goede ervaringen met Casambi Smart Lighting, en dat is dan ook de oplossing die wij aanbevelen.

Meer weten? Neem contact op!