Flexibel licht voor 't Handelshuys

Flexibel licht voor 't Handelshuys

Het gebouw van 6.000 m², gebouwd in 1950, deed oorspronkelijk dienst als korsetfabriek, maar werd in 2019 gerenoveerd. Tronix Lighting en eldoLED werkten samen om een ​​draadloos verlichtingsconcept te ontwikkelen dat slim, schaalbaar, flexibel, economisch en onderhoudsarm zou zijn.

Een uitdaging tijdens de verbouwingsplanning was dat er op dat moment geen huurders waren en dat het ook niet bekend was wie er uiteindelijk zou intrekken of wat hun behoeften zouden zijn. Met dit in het achterhoofd zijn in het gebouw twee verschillende soorten verlichting aangebracht over meer dan duizend lichtpunten: Tronix downlights en panelen. De downlights worden gebruikt in gebieden met veel verkeer, zoals gangen, en worden indien nodig via sensoren gedimd om het energieverbruik te minimaliseren. Daarnaast zijn in elk van de gehuurde ruimtes tunable white-verlichtingspanelen geïnstalleerd. Hiermee kunnen kleur en lichtsterkte worden aangepast om een ​​unieke sfeer te creëren voor ruimtes als een kunstenaarsatelier, een klaslokaal voor schoolgaande kinderen of een kantoor voor internet ontwerpers.

Met de intuïtieve Casambi-app kunnen gebruikers eenvoudig de kleur en intensiteit van hun verlichting instellen. DEze kan bijvoorbeeld automatisch mee veranderen met het dagritme, het natuurlijke circadiaanse ritme van het lichaam. Dit is in overeenstemming met de principes van Human-Centric Lighting en geeft, zoals een van de huurders heeft beschreven, een gevoel van "buitenlicht binnenshuis".

De ruimte en de verlichting kunnen steeds op andere manieren worden gebruikt. Dit is dankzij de draadloze Bluetooth Low Energy mesh-technologie, waar geen bekabeling voor nodig is. Installatie- en aankoopkosten worden daardoor aanzienlijk verlaagd.

De eigenaar van 't Handelshuys was zeer aangenaam verrast door de stabiliteit van de draadloze oplossing. Dit aangezien het een vrij groot, ingewikkeld gebouw is met veel moeilijk bereikbare hoeken en talloze constructies die normaal gesproken het bereik in gevaar kunnen brengen.

Er is ook zeer positieve feedback over de flexibiliteit van het systeem. Elke huurder kan eenvoudig zijn eigen verlichting aanpassen en wijzigen zonder tussenkomst van een elektricien of IT-expert.