Een 2000 jaar oud monument uitgelicht met de modernste Smart Lighting

Een 2000 jaar oud monument uitgelicht met de modernste Smart Lighting

De Romeinse Domus Area, of het Gouden Huis, was ooit een buitengewoon weelderig paleis. Het werd na de grote brand van Rome in 64 na Christus gebouwd voor Keizer Nero. Deze hield persoonlijk toezicht op de bouw en inrichting. Toen het paleis klaar was gebruikte hij het als woning, maar vooral als feestlocatie, en om indruk te maken op de Romeinse aristocratie. Het gebouw had zo'n 300 kamers waaronder de Achthoekige Kamer, waarvan het met sterren bezaaide plafond (met behulp van slaven) kon worden rondgedraaid.

 

Na een lange periode van restauratie is het nu weer open voor bezoekers. Er is onder andere nieuwe verlichting, ontworpen door het Archeologisch Park van het Colosseum, in samenwerking met Electa editore en gerealiseerd door ERCO.

 

Er is gekozen voor een simulatie van natuurlijk daglicht. Dat maakt het mogelijk het gebouw en het interieur te zien zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Dat is niet alleen belangrijk voor de beleving van de architectuur, maar vooral vanwege de unieke fresco's die in deze ruimtes zijn ontdekt. Deze vormden tijdens de renaissance al een bron van inspiratie voor kunstenaars als Michelangelo.

 

De verlichting bestaat daarom uit LED's met een hoge CRI, die de echte kleuren tonen. De dynamiek van natuurlijk licht (veranderingen in kleur en sterkte gedurende de dag) wordt gerealiseerd door middel van de Casambi Smart Lighting scénes, gecombineerd met de circadiaanse ritmes die in deze oplossing zijn ingebouwd.

 

De kleine draadloze Bluetooth units van Casambi konden worden geplaatst zonder het gebouw te beschadigen. De slimme software maakt het nu mogelijk om in iedere ruimte, met een enkele schakelaar, precies de juiste lichtconfiguratie op te roepen.

Dat er voor dit prestigeuze project over Casambi is gekozen zegt veel over de kwaliteit en de mogelijkheden van deze oplossing.

 

Wilt u meer weten over het eenvoudig plaatsen van Smart Lighting in een gebouw? Neem contact op!