Blog

Een 2000 jaar oud monument uitgelicht met de modernste smart lighting

De Romeinse Domus Area, of het Gouden Huis, was ooit een buitengewoon weelderig paleis. Het werd na de grote brand van Rome in 64 na Christus gebouwd voor Keizer Nero. Deze hield persoonlijk toezicht op de bouw en inrichting. Toen het paleis klaar was gebruikte hij het als woning, maar vooral als feestlocatie, en om indruk te maken op de Romeinse aristocratie. Het gebouw had zo'n 300 kamers waaronder de Achthoekige Kamer, waarvan het met sterren bezaaide plafond (met behulp van slaven) kon worden rondgedraaid. 


Na een lange periode van restauratie is het nu weer open voor bezoekers. Er is onder andere nieuwe verlichting, ontworpen door het Archeologisch Park van het Colosseum, in samenwerking met Electa editore en gerealiseerd door ERCO.

Domus Aurea Rome Gouden Huis Nero 1

Er is gekozen voor een simulatie van natuurlijk daglicht. Dat maakt het mogelijk het gebouw en het interieur te zien zoals het oorspronkelijk bedoeld was. Dat is niet alleen belangrijk voor de beleving van de architectuur, maar vooral vanwege de unieke fresco's die in deze ruimtes zijn ontdekt. Deze vormden tijdens de renaissance al een bron van inspiratie voor kunstenaars als Michelangelo. 

domusaureafresco

De verlichting bestaat daarom uit LED's met een hoge CRI, die de echte kleuren tonen.  De dynamiek van natuurlijk licht (veranderingen in kleur en sterkte gedurende de dag) wordt gerealiseerd door middel van de Casambi Smart Lighting scénes, gecombineerd met de circadiaanse ritmes die in deze oplossing zijn ingebouwd. 

De kleine draadloze Bluetooth units van Casambi konden worden geplaatst zonder het gebouw te beschadigen. De slimme software maakt het nu mogelijk om in iedere ruimte, met een enkele schakelaar, precies de juiste lichtconfiguratie op te roepen. 

 domauryoutube

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat er voor dit prestigeuze project over Casambi is gekozen zegt veel over de kwaliteit en de mogelijkheden van deze oplossing.

Wilt u meer weten over het eenvoudig plaatsen van Smart Lighting in een gebouw? Neem contact op!

 

 

 

 

Verantwoord terug naar kantoor: eenvoudig te realiseren met slim licht.

 voorkant
 
Ervaringen aan de keukentafel hebben duidelijk gemaakt dat het echt uitmaakt of je werkplek goed is ingericht. Of de stoel goed is, het buro, en of de verlichting goed is geregeld. 
 
Veranderende eisen
Nu mensen terugkeren naar hun werkplekken op kantoor is het belangrijk om opnieuw te kijken naar de inrichting daarvan. Alleen is het niet helder wat er de komende tijd nodig zal zijn op de werkplek. Blijven we thuiswerken? Blijven we afstand houden op kantoor? Zo ja, hoe lang dan? Hoe zorgt u in deze veranderende tijden voor goede maar ook kosteneffectieve oplossingen? Het antwoord is: door uw ruimtes flexibel in te richten.
 
Flexibel
Nu kunnen tafels en stoelen eenvoudig worden verplaatst, maar met verlichting is het een ander verhaal. En verlichting is belangrijk. Slecht licht maakt mensen moe, humeurig en minder productief, en kan zelfs veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Daarnaast is er een wettelijke verplichting om te zorgen voor een goed verlichte werkplek.
 
Ouder
Veel oudere gebouwen hebben daarnaast verouderde verlichtingssystemen. Deze zijn duur in onderhoud en gebruik. En ze zijn niet flexibel in te zetten. Dat is een extra probleem als het een (semi)-openbare ruimte betreft. Want deze gebouwen zijn zowel werkplek als ontvangstruimte voor het publiek. Denk aan kerken, bibliotheken, wachtkamers, ziekenhuizen... Er moet een comfortabele prettige en productieve werkplek worden gecreërd en een veilige en goed verlichte plek om te bezoeken. Er moet aan steeds veranderende voorwaarden en regels worden voldaan rond Covid, en dat alles terwijl de kosten scherp in de gaten worden gehouden. 
 
Automatisch
Slimme verlichtingssystemen kunnen deze problemen oplossen. Hoe zorg je dat een ruimte, na herinrichting, toch goed verlicht wordt? Door een goede lichtconfiguratie klaar te zetten voor alle lichtbronnen in een ruimte, en die te koppelen aan een schakelaar. Zodra het licht aan gaat wordt de ruimte automatisch optimaal verlicht.
Deze configuratie is flexibel, en er kunnen er meer worden klaar gezet. Door het bieden van een paar keuzeopties ('werken', 'cursus','vergadering') kan de ruimte flexibel gebruikt worden, met een goede lichtkwaliteit in iedere situatie. 
 
Eenvoudig
De aanleg van zo'n systeem vergt geen dure upgrades of uitgebreide verbouwwerkzaamheden. Een modern smart lighting systeem is heel eenvoudig te installeren en te gebruiken. Een aantal kleine controllers worden bij uw lampen geplaatst. Deze zullen vervolgens draadloos (bluetooth) contact maken met elkaar en de bijbehorende App op uw telefoon.
 
Gebruiksvriendelijk
Met deze (gebruiksvriendelijke) app geeft u uw lampen instructies.  Verandert het gebruik van  de ruimte dan past u de verlichting aan aan de nieuwe situatie. Er kunnen eenvoudig lampen aan worden toegevoegd, of eruit worden verwijderd. U kunt sensoren plaatsen voor aanwezigheid ( geen mensen = minimaal licht), of voor daglicht ( de verlichting zal dan alleen branden als het nodig is). Een timer kan het licht aanpassen aan de werktijden. 
 Het daarnaast instellen van circadiaanse ritmes (het aanpassen van de lichtkleur en lichtsterkte gedurende de dag) kan het welzijn en productiviteit van mensen nog verhogen. 
 
Smart
Samengevat is het dus zo dat het verlichten van gebouwen, ook oudere of monumentale, eenvoudig, zonder risico, en met de bestaande lampen, kan worden geautomatiseerd. Hiermee lost u een aantal problemen tegelijkertijd op; de kwaliteit van het licht is geborgd, uw ruimtes kunnen voortaan flexibel worden verlicht en er branden straks alleen nog lampen waar en wanneer het nodig is. Dat bespaart kosten. 
 
Er zijn een aantal deze systemen. Wij hebben al jaren hele goede ervaringen met Casambi Smart Lighting, en dat is dan ook de oplossing die wij aanbevelen. Meer weten? Neem contact op!

Online Casambi conferentie op 4 maart

 
De allereerste Casambi Summit brengt de hele Casambi-gemeenschap samen voor een dag vol keynotepresentaties met productlanceringen, partnerpresentaties, casestudy's, diepgaande breakout-sessies, paneldiscussie met experts, netwerkmogelijkheden en meer.

Natuurlijk neemt Casambi NL ook deel. 
De Casambi Summit vindt plaats op 4 maart 2021. Het programma start om 10.00 uur (CET). Deelname is gratis. 

De Casambi Smart Lighting Cursusdagen kunnen ook in Coronatijd veilig doorgaan. 

De Smart Lighting markt groeit nog steeds explosief. Het is duidelijk waarom: Smart Lighting maakt ruimtes flexibeler, bespaart energie, verbetert de veiligheid en verhoogt het gebruikersgemak. Om deze resultaten te bereiken is het echter wel nodig dat Casambi geïnstalleerd wordt door kundige installateurs. Hier is dan ook steeds meer vraag naar. 
Om die reden organiseert CasambiNL geregeld cursusdagen waarin cursisten snel vaardig worden in het installeren en configureren ervan.  Ook in deze Corona tijd kwamen er verzoeken om deze door te laten gaan. Dus was er een oplossing nodig om deze dagen veilig te laten verlopen. Deze is gevonden.

WhatsApp Image 2020 11 17 at 10.37.18

In samenwerking met Apollo Workspaces is er een speciale cursusomgeving opgesteld waar iedereen een eigen werkplek heeft op voldoende afstand. Deze werkplekken zijn voorzien van stroom, licht- elementen en Casambi modules waarmee geoefend kan worden. Daarnaast zijn de groepen verkleind tot maximaal 4 deelnemers zodat voldaan is aan alle RIVM voorschriften.

Deze cursusdagen behandelen nog steeds alles wat een Casambi installateur wilt weten. Denk aan het ontwerpen, configureren, installeren en beheren van Casambi Smart Lighting. Er wordt gekeken naar het plaatsen van de hardware, het activeren van de Bluetooth BLE Mesh, het delen van het netwerk, het toegankelijk maken door middel van schakelaars, het automatiseren via sensoren,  en het op afstand beheren wanneer nodig. Alle vaardigheden worden toegelicht, gedemonstreerd en daarna geoefend. 
De volgende dagen zijn volgeboekt, dat komt doordat we in verband met Corona maar kleine groepen kunnen ontvangen.  Wilt u informatie ontvangen zodra de volgende data bekend zijn? 

Ontvang een uitnodiging

Over Casambi.NL

Casambi NL is een merk van Unifit

Over Unifit

Uw partner in high-end licht projecten
  • Over Unifit 
  • 033 247 03 41 
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Naar onze webshop

Alle hardware voor uw project
city